Expedice Pik Lenina - 7134 m, summer 2016

Buď i Ty součástí naší expedice! Pomoz nám úspěšně zdolat 7134 m, vysoký vrchol Pik Lenina krásnou direttisimou v alpském stylu a poznat kulturu zapomenutých nomádských osad a tábořišť Kyrgyzstánu.

  • 1.Výškový tábor

  • 3.Výškový tábor

  • Výstupové trasy z Kyrgyzstánu

  • Pohled na Pik Lenina

  • Mapa s výškovými tábory

72 €
vybrané z 2 392 €

3%

3% splnené

2 ľudia prispeli

Šport

Kyrgyzstán

Všetko alebo nič. Projekt skončil 5.6.2016 v 13:21.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Chtělo by se mi říci, že plán začal v hospodě u piva, ale bylo tomu jinak. Náš plán se zrodil při jednom horském dobrodružství v Alpách, kde jsme si řekli, že musíme něco změnit, posunout se zase o nějaký kus dál a k tomu nevede jiná cesta, než rozšířit obzory o pořádný kus za hranice naší vlasti, najít novou výzvu a prostě jít do toho po hlavě. Ano, jak zřejmě již tušíte, detaily byly domlouvány jak jinak, než u pivečka..

Co je náš cíl?

Cílem je výstup na Pik Lenina, 7134m vysoká hora, ležící v krásné části Pamírského pohoří. O vrchol by jsme se chtěli pokusit výstupem z Kyrgyzstánské strany krásnou dirretisimou v alpském stylu. Tento krásný kopec je mezi horolezeckou veřejností považován jako jeden z nejlehčích sedmi tisícových vrcholů, však počty mrtvých na této hoře mluví jasným číslem..

Detaily

Pik Lenina, právě ona má být naší vstupenkou mezi velikány světových hor. Má být testem fyzické připravenosti, psychické odolnosti a ukázat reakce našich těl na výšku přes 7000m.n.m.
Plán je v intervalu 17-ti dní vystoupit na vrchol Pik Lenina, která se řadí mezi nejvyšší hory Pamíru. Ideálním plánem je před odletem do "Ruska" strávit týdenní aklimatizaci v Alpách na jeho nejvyšším kopci, a to Mont Blancu 4810m. Aklimatizační výstupy budou vedeny také v místě na okolní 5-ti a 6-ti tisícové vrcholy. Vrchol Pik Lenina se řadí mezi jeden z pěti vrcholů na ocenění sněžným leopardem.
Bude-li vše probíhat podle plánu, v poslední třetině našeho pobytu budeme útočit na 7 134m vysoký vrchol Pik Lenina a vy v tom můžete jet s námi!
 

Kdo jsme?

Jsme trojice kluků z Vysočiny, žádní "profesionální" sportovci. Všichni máme své rodiny, zaměstnání, povinnosti běžného života a do rolí horolezců jsme každý z nás nějakým způsobem dospěli, až nás cesty osudu svedli dohromady a poslední roky spolu trávíme své "dovolené". Máme trošku toulavé boty a v našich hlavách se rodí nápady, které nejsou zcela běžné, jsou to nápady, které nás zavazují k určitému drilu, odpovědnosti, fyzické (psychické) připravenosti a na oplátku nám za to umožňují vyčistit si hlavu od běžných starostí života a plnit si své sny.. Právě teď se společně s námi můžete zapojit do projektu, který daleko přesahuje hranice našeho 3-tisícového městečka - Počátky. Ano, zde žijeme a právě počátky, to slovo, které si můžeme vyložit různými způsoby, je pro nás tak trochu magické.. My doufáme, že Počátky pro nás nejsou jen místem pro život, místem, které nás seznámilo, ale že to slovo pro nás bude mít hlubší význam. Třeba by to mohly být "počátky velkého dobrodružsví" nebo "počátky dlouhé cesty", kterou musíme ještě urazit, abychom se jednoho dne mohli pokusit o náš sen nejvyšší a to je pokoření výšky 8000m.n.m. Pomozte nám, my totiž skutečně sníme výš a  uděláme vše, co bude v našich silách, aby se tyto sny staly realitou..

Lukáš Dubský

Věk: 41
Leze od roku: 2002
Profil lezce: skalní, ledové a mixové lezení v horách,  vysokohorská turistika v Alpách  (Rakousko, Francie, Švýcarsko) více jak 21 vrcholů nad 4000 m, lyžování,snowboarding, hokej, fotbal, thajský box.

Pavel Komín

Věk: 39
Leze od roku: 2007
Profil lezce: skalní, ledové a mixové lezení v horách, vysokohorská turistika, (Rakousko, Francie, Itálie, Švýcarsko), vytrvalostní extrémní horské závody (Beskydská sedmička 95 km 5500 m převýšení, Horská výzva, expedice Gruzie, výstup na Kazbek 5033 m.)
Cyklistika, snowboarding..

Ondřej Marek

Věk:27
Leze od roku: 2009
Profil lezce: skalní, ledové a mixové lezení v horách, vysokohorská turistika, (Rakousko, Francie, Itálie, Švýcarsko), vytrvalostní extrémní horské závody (Beskydská sedmička 95 km 5500 m převýšení, Horská výzva, expedice Gruzie, výstup na Kazbek 5033 m.), lyžování, hokej, florbal, cyklistika a veškerý zdravý pohyb.


Proč to děláme?

A proč to děláme? To je těžká otázka. Vždy, když si saháme na horách na dno svých sil, testujeme svůj morál, ptáme se sami sebe, zdali máme zapotřebí takové sebemrskačství, zdali nás to uspokojuje..?? Nakonec vždy při rekapitulaci dojdeme k názoru, že nás to baví, hory nám ukazují všechny své tváře, aby nám daly najevo titěrnost našeho bytí, a my si zase uvědomíme naší maličkost a ať zničeni po každém takovém dobrodružství, přijíždíme domů nabiti pozitivní energií a novými zkušenostmi. Hory nám také umožňují lépe poznat sami sebe, své nejbližší kamárady, kteří nám jsou v ten okamžik tou potřebnou rodinou.. A v neposlední řadě, až se jednou, za několik let, podívám sám sobě v zrcadle do očí, můžu si říct, že jsem svůj život prožil, opravdu PROŽIL..


...ještě něco navíc

Pik Lenina leží na hranici mezi Tádžikistánem a Kyrgyzstánem a je druhou nejvyšší horou pohoří Pamír.
První zmínky o této hoře se datují k roku 1871, kdy byla objevena expedicí A.P. Fedčenka.
Prvovýstupu se Pik Lenina dočkala až v roce 1928, kdy byla zdolána sovětsko-německo-rakouskou expedicí, která mapovala oblast Zaalajského a Zulumartského hřbetu. Ve své době se dokonce jednalo o nejvyšší vystoupený vrchol na světě.
S vaší pomocí mohou být na Leninově štítu i naše stopy...




 

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 1
    STAŇ SE ŠERPOU

    V čem to spočívá?? Za malý příspěvek, kterým se můžeš podílet na naší expedici, budeš uveden v titulcích krátkého filmu, který bude promítán na přednáškách, a to není vůbec špatné :-) .

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,97 €
    (200 Kč)
  • predané 0
    JSI SBĚRATELEM TURISTICKÝCH ZNÁMEK?

    Tak v tom případě je tato odměna určena přímo Tobě! Máme pro Tebe lahůdku v podobě dřevěné turistické známky s vypáleným logem expedice Pik Lenina 2016.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,96 €
    (350 Kč)
  • zostáva 50 z 50
    POHLEĎ..NICE

    Pokud jsi nikdy nedostal pohlednici ze zapomenuté části světa, můžeš být právě Ty jedním z jejich majitelů. Samozřejmostí je razítko pošty tohoto zapomenutého kouta světa z bývalého Sovětského svazu s podpisy účastníků expedice.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,94 €
    (500 Kč)
  • zostáva 44 z 45
    ŠUTR DO KAPSY

    Co může být víc, než ucítit část hory na vlastní kůži?
    Pokud touží Tvoje spirituální duše po více než jenom pohlednici máme pro Tebe připravený kousek horniny, neboli šutru, který se bude vyjímat na Tvé poličce, krbu a kdekoli jen budeš chtít. Šutrem není myšleno kus šutráku, nýbrž malý nespecifikovaný kousek kamene do 7cm, prostě jen tak do ruky. Každý kousek kamene bude mít svůj popis odkud pochází.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,90 €
    (800 Kč)
  • zostáva 35 z 35
    ORIGINÁLNÍ EXPEDIČNÍ KALENDÁRIUM

    Každý rok, měsíc i den začínají stejně, a to novým kalendářním dnem. Neváhej a nenech sebe, ale i Vaše známé ochudit o limitovanou sérii expedičního kalendáře, který se bude skládat pouze z vybraných a unikátních fotek této expedice, co jistě potěší..
    Kalendář bude ve formátu A3, 13 listů.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    47,85 €
    (1 200 Kč)
  • predané 0
    ŽIVÁ ZDRAVICE Z VRCHOLU JEN PRO TEBE

    Jestliže jsi náročnější máme pro Tebe připravený bonbónek v podobě krátkého videa, zdravice z vrcholu, který bude za účasti všech členů na špici tohoto kopce.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    119,62 €
    (3 000 Kč)
  • predané 0
    V.I.P.

    A komu ani toto nestačí máme připravené soukromé promítání filmu s přednáškou, fotografiemi z expedice a ukázku expedičního vybavení... K použití jak pro soukromé, tak i firemní účely. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    398,72 €
    (10 000 Kč)