Vydání "Etud a písniček" Jana Olejníka k 85. narozeninám

"Etudy a písničky" pro příčnou flétnu jsou progresívním dílem významného nevidomého učitele a flétnisty Jana Olejníka. Vydání not je poděkováním za jeho celoživotní práci k životnímu jubileu a zpřístupněním významné učebnice pro děti a učitele.

  • Jan Olejník při převzetí čestného občanství Kladna

  • Obálky Olejníkových etud u Vladimíra Beneše (1)

  • Obálky Olejníkových etud u Vladimíra Beneše (2)

  • Pohled z "ateliéru" Honzy Volfa :)

2 723 €
vybrané z 2 612 €

104%

104% splnené

72 ľudí prispelo

Hudba, Vzdelávanie

Všetko alebo nič. Projekt skončil 25.4.2015 v 09:53.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Na počátku byla náhoda. Během jednoho rozhovoru počátkem léta 2014 jedna moje studentka zmínila existenci etud pro příčnou flétnu od pana Olejníka, o kterých jsem do té doby neměl tušení. Během pár týdnů jsem panu Olejníkovi zavolal, jestli by neměl zájem je vydat, a po jeho nadšeném souhlasu nebyl důvod nepustit se do práce. Další příjemnou náhodou bylo, že vydání dokončujeme v roce, kdy pan Olejník oslavil 85. narozeniny.

Co je náš cíl?

Naším hlavním cílem je publikování "Etud a písniček pro flétnu", které jsou významným obohacením pedagogické flétnové literatury. V připravovaném díle Jan Olejník shrnul svoje bohaté zkušenosti s výukou příčné flétny a ve své době originální pohled na výukovou metodiku.

Noty mají ale další cíle, osobnější a věnované konkrétním lidem. Tím prvním je již zmíněné životní jubileum pana Olejníka. Druhým potom věnování not památce Vladimíra Beneše. Tento hráč na trubku, nakladatel a učitel byl shodou okolností mým prvním učitelem na ZUŠ. Co je však podstatnější, že jako první vložil nakladatelskou důvěru v díla pana Olejníka a začal je publikovat. Námi připravovaný svazek však již před svou smrtí dokončit nestihl. Rozpracované materiály se poté ztratily a dílo by zůstalo málem zapomenuto. Naštěstí jeden rukopis u sebe měla paní Jitka Petříková, jíž jsem za jeho poskytnutí velmi vděčný, neboť bez její pomoci bychom nemohli s prací začít.

Detaily

Jan Olejník (*1930) je od dětství nevidomý. Věnoval se hudbě (flétna, klavír) a většinu svého života vyučoval na ZUŠ v Kladně. Vytvořil si svoji metodiku výuky, která si záhy získala velké uznání a odrazila se v mnoha úspěších od ocenění jeho žáků na soutěžích až po semináře a přednášky pro pedagogy. Někteří z jeho žáků dnes působí ve významných hudebních institucích, jako je Pražská konzervatoř, Conservatorio di Parma či Národní divadlo v Praze. Velkým přínosem etud je jejich kombinace s přednesovými písněmi a pozvolné rozšiřování využívaného rozsahu, což u učebnic z domácí produkce není samozřejmostí.

Při ediční přípravě not klademe důraz na jejich uživatelskou přívětivost při výuce a zároveň na vysoké nároky na muzikologické i notografické zpracování. Stručné doprovodné texty budou doplněny také o anglický překlad, abychom dílo pana Olejníka zpřístupnili i zájemcům v zahraničních zemích. Jsme totiž přesvědčeni, že i ve vysoké konkurenci světové pedagogické literatury pro flétnu mohou "Etudy a písničky" svým přístupem a zpracováním zaujmout.

... a ještě něco navíc

Záštitu nad realizací projektu převzali kolegové z Pražské konzervatoře Miroslav Lopuchovský a Jan Ostrý, stejně jako vedení Konzervatoře Jana Deyla a střední školy pro zrakově postižené v Praze.

Kdo jsme?

Lukáš Vytlačil (*1985) - editor - absolvoval Konzervatoř v Teplicích (2007 příčná a zobcová flétna, 2011 dirigování) a Universitu Karlovu v Praze, kde studoval barokní příčnou flétnu u Jany Semerádové. Specializuje se na tzv. historicky poučenou interpretaci hudby 15. - 18. století a je uměleckým vedoucím Ensemble Sporck. Spolupracuje též s barokními soubory Ensemble Inégal, Musica Florea či The Czech Ensemble Baroque. V l. 2005 - 2009 vyučoval na Konzervatoři v Teplicích a nyní vede třídu zobcové flétny na Konzervatoři Jana Deyla v Praze. Současně je externím pracovníkem Kabinetu hudební historie Etnologického ústavu Akademie věd ČR, v.v.i. Má bohatou publikační činnost a jeho práce vyšly v mnoha historických a hudebních časopisech. R. 2013 vydal český překlad první učebnice hry na příčnou flétnu Jacquese Martina Hotteterra Zásady hry na příčnou flétnu (nakl. Vyšehrad).

Věroslav Němec (*1952) - redaktor a nakladatel - absolvoval po maturitě na gymnáziu Pražskou konzervatoř (obory klavír a klarinet). Souběžně s konzervatoří vystudoval na FFUK obory hudební výchova (PhDr. 1985) a český jazyk a literatura. Od r. 1975 pracoval v redakci hudebního nakladatelství Supraphon, v r. 1989 byl jmenován šéfredaktorem, v l. 1998-99 byl ředitelem tohoto nakladatelství, v letech 1999-2000 místopředsedou představenstva. Od roku 2000 je šéfredaktorem hudebního nakladatelství AMOS EDITIO, od roku 2005 ředitelem tohoto nakladatelství. Pod jeho vedením získalo toto nakladatelství v r. 2012 prestižní cenu České hudební rady, jež je českou sekcí Mezinárodní hudební rady UNESCO. Od r. 2002 externě spolupracoval s jedním z nejvýznamnějších světových hudebních nakladatelství SCHOTT Mainz. Odborně redigoval více než 200 prvních vydání hudebnin, především soudobých českých autorů (B. Martinů, V. Kaprálová, P. Eben, I. Hurník, K. Slavický, J. Hanuš, J. Snížková aj.). V r. 2010 participoval ve Smetanově muzeu na přípravné fázi digitalizace rukopisů klavírních skladeb B. Smetany. Jeho texty s hudební tematikou publikují časopisy Harmonie, Czech Music, Talent a Musica.

Hudební nakladatelství Amos Editio vzniklo v Praze koncem roku 2000 jako součást skupiny společenství AMOS. Kvalitou i rozsahem své nakladatelské produkce se v krátké době zařadilo mezi nejvýznamnější české hudebně-nakladatelské domy. V nakladatelském katalogu převažuje česká hudba 18. – 21. století, především skladby komorní a díla s instruktivním zaměřením. Za svůj výjimečný přínos v hudebně-nakladatelském oboru získalo Amos Editio r. 2012 prestižní Cenu České hudební rady.

Proč to děláme?

Chceme zpřístupnit výborné dílo nevidomého učitele, jež bude sloužit a pomáhat dětem, které se věnují hře na flétnu, a zároveň pomoci učitelům v jejich práci. Zároveň chceme připomenout vynikající práci dvou významných hudebníků, působících v Kladně, která by neměla zmizet v běhu času. Abychom vydání co nejvíce napomohli, pracujeme bez nároku na honorář. Vaše příspěvky nám noty mohou pomoci nejen vydat, ale rovněž snížit jejich cenu na co nejnižší částku, aby byly co nejlépe dostupné pro ty, jimž jsou určeny.

Aktuality

10.10.2017 Problémy s prodejní cenou

Od doby vydání "Etud a písniček" Jana Olejníka jsme opakovaně upozorňováni na vysokou cenu not u prodejců. Při realizaci vydání jsme se snažili náklady i prodejní cenu vytvářet co nejekonomičtěji s ohledem na skutečnost, že noty jsou určeny především rodinám jako učební materiál. Nakladatelská cen…

Viacej

10.7.2015 Etudy a písničky

Etudy a písničky pana Olejníka se už rozběhly do světa. Doufáme, že si brzy najdou spoustu cestu k mnoha žákům a učitelům. Žádejte noty u vašich obchodníků a knihkupců, můžete je zakoupit také v e-shopu nakladatelství Amos Editio či u partnera našeho projektu, firmy Notovna.cz: http:/…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 20

    Podporovatel

    Symbolickou stokorunou podpoříte vydání "Etud a písniček" Jana Olejníka a napomůžete jejich úspěšnému dokončení.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    3,99 €
    (100 Kč)
  • predané 2

    Amos Editio

    Za Váš příspěvek získáte slevu 10% na nákup notových materiálů a knih z produkce hudebního nakladatelství Amos Editio.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    5,98 €
    (150 Kč)
  • predané 10

    Subskribent

    Stanete se předplatitelem jednoho výtisku "Etud a písniček" a budete kráčet v dlouhé historické tradici. S pomocí subskribčních seznamů totiž vydávali svá díla již skladatelé v 18. století. Noty pro Vás budou připraveny k vyzvednutí, jakmile zaschne tiskařská čerň.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,96 €
    (300 Kč)
  • predané 4

    Notovna.cz

    Za Váš příspěvek získáte jako dárek slevu 10% na nákup v hodnotě více než 200 Kč na portálu Notovna.cz.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,96 €
    (300 Kč)
  • predané 10

    Subskribce s věnováním

    Stanete se předplatitelem jednoho výtisku "Etud a písniček", do nichž bude vetkáno editorské věnování. Noty pro Vás budou připraveny k vyzvednutí, jakmile zaschne tiskařská čerň.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,95 €
    (400 Kč)
  • predané 7

    Subskribent dvojnásobný

    Stanete se předplatitelem dvou výtisků připravovaných "Etud a písniček". Noty pro Vás budou připraveny k vyzvednutí, jakmile zaschne tiskařská čerň.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    23,92 €
    (600 Kč)
  • predané 10

    Donatus

    Budete pro nás dárcem, který významně podpoří úspěšné dokončení "Etud a písniček". Napomůžete dobré věci a budete v notách jmenovitě uveden/a jako donátor.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,87 €
    (1 000 Kč)
  • predané 4

    Donatus

    Budete dárcem, který významně podpoří vydání "Etud a písniček". Napomůžete dobré věci a budete v notách jmenovitě uveden/a jako donátor. K tomu pro Vás připravíme jeden výtisk s vepsaným poděkováním editora.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,81 €
    (1 500 Kč)
  • predané 3

    Donatus maior

    Za Váš vysoký příspěvek bude vaše jméno uvedeno v notách mezi dárci na čestném místě. K tomu od nás získáte jeden výtisk "Etud a písniček" s napsaným poděkováním realizačního týmu.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    99,68 €
    (2 500 Kč)
  • zostáva 2 z 5

    Kmotr

    Za Vaši velkorysost se můžete zařadit mezi kmotry, kteří doprovodí symbolické představení "Etud a písniček" na Konzervatoři Jana Deyla v druhé polovině května 2015. Vaše jméno bude uvedeno na čestném místě mezi dárci a získáte rovněž osobní výtisk, v němž bude pro Vás napsáno poděkování od realizačního týmu.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    199,36 €
    (5 000 Kč)