Kniha O brněnských Vodnících

Povídková kniha o vodnících ve městě Brně a objevování již zaniklých míst, která ve městě po staletí byla. Je určena nejen pro děti a mládež a se získanými prostředky od Vás se tímto budete podílet na její výrobě.

  • Hastrbohém

  • Eismann

  • Fišlák od Kamenného mlýna

  • Vodovodník

  • Pivník

  • Fišlák

  • Hastrman od Červeného mlýna

  • Lochčák

  • Haastrmann

  • Kanálník

  • Cacovický Vrbník

EUR 1,135
pledged of EUR 1,017

111%

111% completed

69 days until the end

57 contributors pledged

Literature

Česko

Pledge

All or nothing. This project will only be funded if it reaches at least its goal by Nov 28, 2024 by 20:12 CET.

Show all rewards

Jak to začalo

Před více než 10 lety jsem si v Praze, při čekání na natáčení, kreslil v jedné z Žižkovských hospůdek obrázky vodníků. Ani nevím, jak mě to napadlo, asi díky tomu, že Vltava a město nad ní spoustu takových příběhů přinášela a u toho mě napadlo, že povídky a legendy o vodnících a hastrmanech nemůžou být přece jen z Čech a řek tam ležících. A protože jsem rodilý brňák už tehdy mě napdalo, že by se něco takového dalo napsat a nakreslit i u nás v Brně. Obrázky ležely léta ve sloze mezi jinými a náhoda tomu dala, když se objevila první vlna epidemie v tomto roce, že se na mě obrázky usmály. A jelikož jsem měl zavřené divadlo a pobýval jsem doma, tak jsem si říkal, že zkusím na základě oněch obrázků napsat povídku a pak se přidaly další a já se rozhodl, že to celé vydám v rámci našeho Divadla a nazkouším jednu z povídek jako představení, až to bude možné.

Co je náš cíl?

Cílem této knížky je objevit pro čtenáře zaniklá místa ve městě Brně a jeho nejbližším okolí. Kde tekly říčky a řeky a kde byly mlýny, které už dávno nejsou a aby se čtenáři taky dozvěděli něco z historie moravské metropole.

Detaily

Autorská kniha o legendách a pověstech o vodnících, hastrmanech, vodních mužíčcích ve městě Brně. Bohatě ilustrovaná samotným autorem. Objevování zaniklých míst kolem brněnských vodních zdrojů, které ve městě kdysi byly a o kterých už dnes málokdo ví. Na základě historických podkladů vyprávění o těchto nadpozemských anebo spíše podvodních bytostech poutavou vypravěčskou formou z pera autora, který je principálem Divadla Za hradbami, pod jehož hlavičkou se tato kniha vydává. Na základě jedné z povídek se nakonec uskuteční i premiéra představení na jaře roku 2021 v samotných prostorách Divadla Za hradbami, které leží v místech, kde se některé z příběhů odvíjí. Autorem je herec, výtvarník a ředitel divadla Jiří Nebenführ

Úvodní slovo

"Kdysi dávno, tam kde se setkávají řeky Svratka a Svitava, do kterých se vlévají další říčky a potoky, v těch místech se usadili první osadníci dávno před více než 1000 lety. A když se v těch místech usadili osadníci, tak začali vodu z oněch řek a říček využívat ku svému prospěchu. Jelikož se lidé dostávali k vodě a k její síle, k rybám, které byly v řekách a říčkách hojně, tak od těch dob ty vody musel někdo hlídat a starat se o jejich péči a nenechat lidi všechno ovládat. Tak od těch dob se s těmi lidmi do míst k řekám Svratce a Svitavě nastěhovali i první vodníci. Někdo říká, že jsou to Andělé strážní, kteří padli do vody a už v ní zůstali, někdo říká, že jsou to umrlci ze zatopeného hřbitova. V každém případě, jsou to mužíčci, kteří hlídají tůně, jezírka, potoky, říčky, náhony, kanály či rybníky a splavy. Ti, kteří se s lidmi sžili a lidé jim neubližovali, tak oněm pomáhali nahánět třeba ryby do sítí, nebo spravovali stavidla na rybnících či mlýnská kola. Ti, kterým člověk ublížil, tak oněm pak škodili a ty, kteří se jen na kousek přiblížili k místům, kde přebývali, tak ty nalákali k vodě a sebrali si jejich dušičku, kterou uchovávají v malých hrnečcích s pokličkou. I v těch místech, kde se slévají do sebe Svratka se Svitavou, a kterým se pak začalo říkat Brno, podle bahenních a mazlavých cest mokřady a bažinami kolem místních řek, žili vodníci. A nebyli to ledajací panáčci a mužíčci. Za staletí, která utíkala až do dnešních časů, se v samotném okolí a povodí vystřídalo mnoho generací. A já vám chci vyprávět o některých takových vodnících, kteří sídlili a někteří ještě sídlí v Brně a jeho okolí."

... a ještě něco navíc

Ve druhém vydání pak přidáme audioknihu, kterou nám namluví i kolegové a kamarádi z různých brněnských divadel.

Autor? Kdo jsem?

Jsem ředitelem Divadla Za hradbami, divadla, které se zabývá autorskou tvorbou a jde napříč žánry za pomyslnými hradbami reality a běžného života. Ilustruji víc než polovinu života dětské knížky a jako herec jsem na profesionálních scénách působil víc než 25 let. Nejen v této knížce zúročuji své letité zkušenosti s dramatikou a literaturou. 

Proč to děláme?

Důvod je jednoduchý, aby kniha mohla vyjít v podobě, kterou si zaslouží, je potřeba na ni sehnat prostředky, které v této neutěšené době nejsou právě k dispozici. A zároveň chceme vnést trochu pozitivního světla do srdcí všech, kteří se nechtějí nechat vláčet konzumem a komercí a povrchností.

Comments

Choose reward for your contribution

  • remaining 50 from 50
    Omalovánky

    Pastelky a barvičky, kdo z nás je v dětství neměl rád?

    Právě teď můžete pohádkové omalovánky dopřát i svým dětem. 

    Omalovánky si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo poštou s doplatkem 70,- Kč poštovného.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    Pledge EUR 3.99
    (CZK 100)
  • remaining 99 from 100
    Pohlednice

    Obrázek z knihy formou pohlednice, jako dárek pro Vaše děti.

    Pohlednici si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo poštou s doplatkem 70,- Kč poštovného.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    Pledge EUR 5.98
    (CZK 150)
  • remaining 29 from 30
    2 vstupenky na pohádku v Divadle Za hradbami

    Příspěvkem získáte 2 vstupenky na představení podle knížky, které bude od jara v repertoáru Divadla Za hradbami v Brně.

    Vstupenky si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo elektronicky na vámi zadanou e-mailovou adresu.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    Pledge EUR 6.38
    (CZK 160)
  • remaining 28 from 50
    Kniha se slevou

    Celou knihu dostanete levněji za tuto cenu.

    Knihu si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo poštou s doplatkem 70,- Kč poštovného.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    Pledge EUR 9.97
    (CZK 250)
  • remaining 10 from 25
    Knížka a omalovánky

    Pro děti, které si rády malují tu máme lákavou nabídku!
    Přečtením pohádky náš příběh nekončí, děti mu mohou vtisknout vlastní podobu díky výtvarné omalovánce.

    Knihu si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo poštou s doplatkem 70,- Kč poštovného.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    Pledge EUR 11.96
    (CZK 300)
  • remaining 32 from 50
    Sada dvou knížek

    Jedna je pro vás, druhou můžete darovat.

    Kolikrát se vám stalo, že potřebný dárek nebyl po ruce? Teď máte možnost udělat si zásoby :) Kupte rovnou dvě!

    Knihu si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo poštou s doplatkem 70,- Kč poštovného.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    Pledge EUR 19.93
    (CZK 500)